Pages

Thursday, 25 August 2011

Resipi Cencaru Sumbat

Time tgh kemas peti ais pagi tadi terjumpe la 2 ekor ikan cencaru dlm freezer. Ikan lama, xfresh dah.huhu xkan nak buang kot, sayang, kalau bagi kat org miskin di Afrika nun mesti diorg berebut2.so sheila decide buat cencaru sumbat sebab adik sheila suka gila makan ikan cencaru ni. Risiko masak ikan yg xfresh : Ikan lembik dan mudah pecah time masak.

Minyak sebagai kuah die.haha bukan cara pemakanan yg sihat, xnak letak pn xpe

Bahan-bahan: 
  1. 2 ekor ikan cencaru, disiang dan dibelah bahagian belakang badan ikan
  2. 5 biji bawang merah
  3. 2 ulas bawang putih
  4. sedikit belacan, lebih kurang 1cm kot
  5. 1/2 biji bawang besar, di cincang
  6. 1 biji tomato besar,dipotong dadu
  7. 3 sudu besar cili kisar
  8. 4 tangkai cili padi, dihiris, kalau suka pedas boleh tambah lagi
  9. Garam,ajinomoto secukup rasa
Cencaru dibelah bahagian belakang utk disumbat
                                             
Bawang besar dicincang

Tomato dipotong dadu

Cara-cara:

1. Perap ikan yg telah disiang dengan sedikit garam dan ajinomoto. 

2. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan juga belacan hingga lumat. Kalau malas tumbuk,blender pun boleh.


3.  Masukkan bawang besar, tomato, cili padi dan cili kisar. Perasakan dengan garam (lebih kurang 2 tsp. ) dan sedikit ajinomoto.Gaul sebati.


4.. Sumbat bahan yang telah digaul tadi ke dalam ikan cencaru.


5.  Panaskan minyak dan goreng ikan cencaru. Angkat ikan setelah nampak garing tapi jgn sampai ikan terlalu kering atau hangus pulak.Ambil sedikit minyak bekas goreng ikan tadi utk dijadikan kuah,kalau nak laaa, sbb family sheila mmg suke buat cmni.

Bahan sumbat ade yg terkeluar sikit sbb tlalu penuh =P

Siapp!

TIPS: Beli ikan fresh so dat time goreng nnt isi ikan xpecah2 . Ikan boleh juga dibakar kalau xnak goreng. 












0 comments:

Post a Comment