Minyak sebagai kuah die.haha bukan cara pemakanan yg sihat, xnak letak pn xpe
Bahan-bahan:
- 2 ekor ikan cencaru, disiang dan dibelah bahagian belakang badan ikan
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit belacan, lebih kurang 1cm kot
- 1/2 biji bawang besar, di cincang
- 1 biji tomato besar,dipotong dadu
- 3 sudu besar cili kisar
- 4 tangkai cili padi, dihiris, kalau suka pedas boleh tambah lagi
- Garam,ajinomoto secukup rasa
Cencaru dibelah bahagian belakang utk disumbat
Bawang besar dicincang
Tomato dipotong dadu
Cara-cara:
1. Perap ikan yg telah disiang dengan sedikit garam dan ajinomoto.
2. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan juga belacan hingga lumat. Kalau malas tumbuk,blender pun boleh.
3. Masukkan bawang besar, tomato, cili padi dan cili kisar. Perasakan dengan garam (lebih kurang 2 tsp. ) dan sedikit ajinomoto.Gaul sebati.
4.. Sumbat bahan yang telah digaul tadi ke dalam ikan cencaru.
5. Panaskan minyak dan goreng ikan cencaru. Angkat ikan setelah nampak garing tapi jgn sampai ikan terlalu kering atau hangus pulak.Ambil sedikit minyak bekas goreng ikan tadi utk dijadikan kuah,kalau nak laaa, sbb family sheila mmg suke buat cmni.
Bahan sumbat ade yg terkeluar sikit sbb tlalu penuh =P
Siapp!
TIPS: Beli ikan fresh so dat time goreng nnt isi ikan xpecah2 . Ikan boleh juga dibakar kalau xnak goreng.
0 comments:
Post a Comment