Pages

Sunday, 14 August 2011

Resipi Sambal Tumis Petai & Udang

First of all, sape yg xpandai mkn petai ni mmg rugiii ...



Bahan-bahan
  1. Petai ( ikut suka nak byk mane)
  2. Udang di buang kulit, tapi ekor die sheila x buang (kuantiti ikut suke)
  3. 4 ulas bawang merah 
  4. 3 ulas bawang putih 
  5. Sedikit belacan,lebih kurang 1 tsp. 
  6. Sedikit air asam jawa
  7. 8 sudu besar cili kisar ( cili ni sambal die,klu nak sambal byk ltak cili byk2)
  8. Gula, garam & aji secukupnya
No. 3-5 ditumbuk hingga lumat




Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing.
  2. Masukkan cili kisar dan gaul lagi. Tambah sedikit air asam jawa dan perasakan dengan garam,gula dan aji. 
  3. Masukkan petai dan masak hingga nampak sedikit layu.
  4. Kecilkan api dan masukkan udang. Gaul2 jap pastu angkat. TIPS: Udang jgn masak lame sgt sbb nnt die lembik dan kecut,xsedapp :(
Oh ye,bole jgak letak bawang besar klu nak. Siapp!




0 comments:

Post a Comment