Bahan-bahan
- Petai ( ikut suka nak byk mane)
- Udang di buang kulit, tapi ekor die sheila x buang (kuantiti ikut suke)
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Sedikit belacan,lebih kurang 1 tsp.
- Sedikit air asam jawa
- 8 sudu besar cili kisar ( cili ni sambal die,klu nak sambal byk ltak cili byk2)
- Gula, garam & aji secukupnya
No. 3-5 ditumbuk hingga lumat
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing.
- Masukkan cili kisar dan gaul lagi. Tambah sedikit air asam jawa dan perasakan dengan garam,gula dan aji.
- Masukkan petai dan masak hingga nampak sedikit layu.
- Kecilkan api dan masukkan udang. Gaul2 jap pastu angkat. TIPS: Udang jgn masak lame sgt sbb nnt die lembik dan kecut,xsedapp :(
Oh ye,bole jgak letak bawang besar klu nak. Siapp!
0 comments:
Post a Comment